Het verraad van de familie Frank

www.verraadannefrank.nl

website over wie de acht onderduikers aan de Prinsengracht 263 verraadde


Inleiding


Het verraad van Anne Frank en de zeven medebewoners van het achterhuis aan de Prinsengracht 263 is nimmer opgehelderd. Was het de schoonmaakster, de onbetrouwbare magazijnmedewerker, een buurman, een NSB'er die om de hoek woonde, een afgewezen minnares?
Wellicht zullen we het nooit te weten komen.

Toch doe ik een poging alle mogelijke verdachten in kaart te brengen. Ik sta aan het begin van mijn speurtocht die eens, zo hoop ik, zal leiden tot meer inzicht in wie er verantwoordelijk voor was dat de familie Frank en nog vier mensen verraden werden.

Toen de nazi's het pand binnenvielen duurde het een uur voordat er een wagen aanwezig was om de acht af te voeren. Dit is al een eerste aanwijzing richting een mogelijke dader. Ook behandel ik drie boeken die wijzen naar een mogelijke dader maar waarvan ik nagenoeg zeker weet dat deze het niet geweest kunnen zijn.

Vrij rustig rondom het verraad

Sytze van der Zee schrijft in 2010 zijn boek 'Vogelvrij - De Jacht Op De Joodse Onderduiker' over wie er verantwoordelijk was voor de ontdekking in het Achterhuis maar verder is het al tien jaar rustig rondom dit thema. Van der Zee komt op basis van aannames tot de conclusie dat een Amsterdamse Joodse de acht onderduikers verraden moet hebben maar enig sluitend bewijs wordt er niet aangedragen.

Op basis van twee eerdere boeken en wat publicaties in de pers besluit het NIOD nog wel uitvoerig onderzoek te doen maar ook zij moeten besluiten met de conclusie dat het hoogstwaarschijnlijk nooit omomstoten vast zal komen te staan wie Anne Frank en de zeven andere onderduikers heeft verraden.

Erg onbevredigend, het enige wat je in ieder geval kunt doen is wegstrepen, welke mensen die het gedaan zouden kunnen hebben kunnen van het lijstje af. Goed voorbeeld is Miep Gies, het staat voor mij onomstotelijk vast dat zij niet de verraadster kan zijn.
Deze website is een afsplitsing van De Dokwerker waarin het onderwerp Anne Frank te breed werd.

Als je informatie hebt die zou kunnen helpen deze site completer te maken dan heel graag.
Onderin staan een aantal links naar algemene gedeeltes in De Dokwerker over de Tweede Wereldoorlog.

Belangrijkste boeken van de afgelopen twintig jaar over het verraad


Toelichting
In een van de vier voornaamste boeken omtrent 'het verraad', het door Carol Ann Lee geschreven boek 'het verborgen leven van Otto Frank, de biografie', wordt Tonny Ahlers als dader aangewezen.
Melissa Mueller schrijft een biografie over Anne Frank waarin zij het echtpaar Hartog aanwijst als verraders.
Sietze van der Zee (oud-hoofdredacteur van Het Parool en zoon van een NSB'er) meent dat Ans van Dijk het gedaan heeft.
In 2003 deed het NIOD als reactie op een aantal theses rondom het verraad onderzoek waarvan de resultaten in een boek van Barnouw werden uitgebracht. Dit boek is naderhand openbaar geworden en dan ook te DOWNLOADEN op deze site.

Geen een theorie houdt stand, er worden veel aanwijzingen aangedragen, er is echter nimmer sluitend bewijs geleverd. Ik doe ook onderzoek maar richt mij niet op de mogelijke daders maar op het motief.
Je kunt per mail contact opnemen. Tevens kun je mij via Twitter volgen.
Volg mij via Twitter           Email De Dokwerker (Ben Verzet)